transitiefondskunstmestvervanging.nl

 

Deze site is een initiatief van samenwerkingsverband NCOK en gaat om een VOORSTEL, opgesteld
naar aanleiding van het webinar van 16 augustus 2024 “Kunstmestvervanging in een stroomversnelling”
Aan de hier verstrekt informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

 

 

Aanleiding

In april 2024 heeft de EU comissie de Concept Renurerichtlijn 19 april 2024 gepubliceerd, die najaar 2024 definitief zal worden.Daarmee krijgen de telers in Nederland de beschikking over snelwerkende stikstofmeststoffen uit de kringloop, die kwalitatief en kwantitatief  kunnen dienen als vervanger van de gangbare fabrieksmatig  geproduceerde stikstofmeststoffen, ook in de zin van de Nitraatrichtlijn.

De transitie naar een vitale landbouwsector die uitsluitend gebruik maakt van kunstmestvervangers kan nu plaatsvinden. Dat is landbouwkundig rationeel, bedrijfseconomisch gezond, milieukundig effectief en maatschappelijk gewenst, want daarmee worden veel vliegen in één klap geslagen, of het nu gaat om reductie van CO2- emissie, om stikstofemissies naar lucht en water, om verbetering van biodiversiteit of om de veiligheid in het buitengebied en dat met behoud van verdienvermogen van de ondernemingen. Voorts faciliteert kunstmestvervanging de `wedergeboorte` van het gemengd bedrijf , waardoor de druk op de mestmarkt af zal nemen. Kunstmestvervanging faciliteert ook de precisiebemesting, cruciaal voor behoud van de hectareopbrengsten bij verlaagde gebruiksnormen . Alle ontwikkelingen van de laatste tijd aan de aanbod en vraagzijde in de markt voor stikstofmeststoffen zijn samengevat in 7 Factsheets .

Deze site beoogt informatie te verschaffen ten behoeve van de instelling van een overheidsfonds , waarmee deze transitie versneld  kan worden, een overheidsfonds naar analogie van het voormalige Transitiefonds Landelijk gebied en natuur, maar dat veel efficienter, effectiever en rechtvaardiger werkt, omdat het  “de boer aan het roer laat” waar het gaat om reductie van emissies door management en innovaties.

Om welke investeringen gaat het

Deze transitie vergt investeringen door ondernemers in productiecapaciteit, opslagfaciliteiten en toedieningsapparatuur voor kunstmestvervangers en in kennis aangaande de circulaire precisiebemesting.

Financiering van het transitiefonds

Het fonds kan gefinancieerd worden uit :

1 Heffing op kunstmest, door velen bepleit, recentelijk nog door de Commissie Remkes (“Niet alles kan overal”, p 54)
2 Klimaatfonds . Daarvoor is wel intrekking van artikel 2 lid 3 van de Tijdelijke Wet Klimaatfonds nodig, nu de vorming van het Transitiefonds Landelijk gebied en natuur is vervallen.
3 Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, bijvoorbeeld de regelingen met betrekking tot fysieke investeringen ten behoeve van vergroening
4 Provinciale fondsen ten behoeve van fysieke investeringen onder 3 genoemd
5 Overige bronnen, bijvoorbeeld uit budgetten bij verschillende Ministeries ten behoeve van voorlichting aan agrarisch ondernemers over emissiereductie, biodiversiteit en precursoren voor explosieven

Doelsturing en het Transitiefonds Kunstmestvervanging

Het fonds leent zich voor doelsturing, door uikeringen te doen aan ondernemers die aan de hand van de mestboekhouding kunnen aantonen geen kunstmest te gebruiken. Dat kan overigens in combinatie met middelsturing met subsidies op fysieke investeringen.

Documentatie

www.moonshot2035fossielvrijemeststoffen.nl
Ontwikkelingen in de N-Meststoffenmarkt in 7 Factsheets NCOK Webinar 16 aug 2024
Videoverslag van het webinar `Kunstmestvervanging in een stroomversnelling `van 16 augustus 2024